Alat alat NobatBagi Raja-Raja di Negeri Melayu nobat mempunyai penegrtian yang unik dan dijadikan lambang kemegahan kesenian yang di katakan mempunyai pertalian yang begitu rapat dengan sejarah Raja-Raja Melayu sendiri. Justeru itu nobat ini hanya dimainkan khusus didalam istana dan untuk istiadat-istiadat atau upacara tertentu sahaja. Nobat dikatakan berasal dari perkataan Parsi,”Naubat:, iaitu “Nau” bererti “Sembilan” dan “bat” ertinya “bunyi-bunyian” atau bermaksud “Sembilan bunyi-bunyian”. Memang benar kalau diertikan demikian kerana menurut ceritanya alat-alat bunyi-bunyian yang digunakan didalam permainan nobat pada asalnya mengandungi sembilan jenis alat.

Bagi Negeri Perak ada terdapat lapan jenis alat-alat bunyian yang di gunakan didalam permainan nobat; sebuah Gendang Nobat, dua buah Gendang Peningkah, sebuah Nafiri, dua buah Serunai dan dua buah Nekara. Nobat ini dikatakan telah dibawa dari Parsi ke Melaka dizaman pemerintahan Parameswara bersempena dengan perkahwinan baginda dengan seorang puteri Parsi.

Advertisements

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s