Batu / Geliga Embun

Batu / geliga embun ini sering terjumpa pada ketika dan waktu yang kita tidak sangka2,boleh jadi malam atau pun siang harinya bergantung pada tuah seseorang.Kerap terjadi apabila ianya mahukan ditemui oleh manusia ialah pada suasana yang sejuk tetapi aman.Ada 2 hal disini sama ada yang ditemui itu geliga embun atau buntat embun atau batu embun.Geliga embun biasanya ditemui didalam takungan air,buntat embun biasanya ditemui ditumbuhan,batu embun biasanya ditemui melata,Ada juga waktunya batu embun ini ditemui dibucu atap iaitu ianya jatuh dari atap rumah dan warnanya pula ada yang kuning cerah dan kebiruan dan merah jambu (pink) tetapi jarang pula yang berjumpa dengan warna sedemikian.

Dari segi kualiti yang berwarna itu yang dikatakan baik tetapi tentang grednya sukar hendak dikatakan cuma masing boleh mengujinya dengan cara2 tertentu.Bukan sekadar rendam dalam air dan berwap maka dikatakan yang asli atau ada kelas,wapnya dimana di luar ke atau di dalam.

Ada juga pendapat orang mengatakan dari batu embun / buntat dan geliga inilah berasalnya batu geliga yang lain terutamanya yang ditelan oleh haiwan, namun ini hanyalah teori sahaja jangan dianggap ianya benar dan mungkin ada benarnya juga.Geliga / batu / buntat embun yang gred terbaik yang dicari ialah sifatnya menjadi seperti air apabila diletakkan didalam air,langsong tak kelihatan walaupun bayangnya dan jika diletakkan sudu didalam air itu maka sudu pun tak kelihatan. Wallahualam. Info – Tuan Rahim

Advertisement

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

18 Responses to Batu / Geliga Embun

 1. musa berkata:

  geliga embun,berapa maharnya..

 2. pakcikli00 berkata:

  Asalamuaaikum

  Tuan Musa, objek yang dipamirkan diweblog ini adalah sekadar untuk ilmu pengetahuan sahaja. Sila rujuk kepada sumber intri untuk urusan jual beli.

  Rerima kaseh salam ceria selalu.

 3. Shairi berkata:

  A’kum, apa khasiatnya batu/buntat embun ni?

 4. Shairi berkata:

  A’kum,apa khasiat buntat embun ni?

 5. Tajeri Tsukasa berkata:

  http://tajeri-tsukasa.blogspot.com/ saya juga mempunyai batu geliga embun untuk melihat pegi ke blog saya

 6. sham berkata:

  kalu camtu makna yang saya jumpa adalah buntat embun la..saya jumpa keras macam batu, bila letak dalam air paip nampak lg..tapi buntat embun lagi jernih warnanya….

 7. ishak lasinrang berkata:

  ass … kum ,

  kasiat dari batu embun sangat lah dasyat apa bila di rendam di dalam air . aku juga punya .

 8. adbas berkata:

  apa keistimewaan, jika seseorang itu memilikinya?
  kebaikan dan keburukkannya?

 9. 3as berkata:

  Ni kecubung es, byk dijual oleh tukang akik

 10. kacang butir berkata:

  Sy ada 3 butir geliga yg bru d tmui…klu bmnat sila hbngi 0133717925..

 11. sara berkata:

  saya mendpkan batu berwarna merah tetapi bila di rendam air warna nya tidak berubah

 12. Mohd. Johari berkata:

  Saya telah menembak seekor ayam hutan jantan pada 1 ramadhan 2012, semasa saya proses menyiang dan saya ketemui satu batu bulat berwarna putih susu sebulat telur cicak didalam pedal ayam berkenaan, saiznya besar dari telur cicak, kategori apakah batu ini.?

 13. indah berkata:

  saya punya 20 bh nemunya tgl 4& 5 maret 2013 bergroup di rumah
  hub 081999466185

 14. indah siwa berkata:

  saya punya 20 bh batu embun, yg berminat bisa hubungi saya 081999466185

 15. eiyna berkata:

  Saya juga mempunyai geliga embun .. Saya sudah menguji, ia tidak akn klihatan ktika brada d dlm air. Tp sya tk tahu ap khsiat/kelebihannyaa. Mohon sesiapa yg mempunyai ilmu tggi bab prmata mstik nyy, sila emailkan sya di bapakangbabi@gmail.com

 16. Dieqna berkata:

  Sy memilik bt embun,sbsarguli..b’warna pink..kini masih sy simpan..

 17. Mira Mira.edora berkata:

  Kalau letak batu embun dlam gelas berair,berapa lama or berapa minit gelas tu akn berpeluh(wap) atau letak2 tgu berapa saat trus berpeluh gelas tu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s