Aked Sulaiman

karimon berkata
16 April 2010 pada 11.55p04

Aked sulaiman ini salah satu jenis aked yang susah juga nak didapati dan sering orang katakan aked sulaiman lebih kepada murah rezeki.bab pemanis ini mungkin ada juga pada aked sulaiman jika kebetulan kita dapat aked yang mempunyai aura atau energi untuk itu.Kebanyakan aked menstabilkan aura seseorang.menstabilkan emosi dan mengurangkan stress.Wallahualam

Irwan berkata
14 Julai 2010 pada 11.55p07

Saya biasa melihat ramai yang menjual tentang aked sulaiman, malah dari segi harganya pula agak tinggi berbanding aked jenis yang lain. Bagaimana nak membezakan antara aked biasa dengan aked sulaiman? Ini kerana saya cuma tahu batu itu aked sulaiman berdasarkan kata-kata penjual. Kalau aked yaman tu agak mudah lah nak kenal kerana dari segi warna serta gewang airnya lebih menonjol. Tapi akik sulaiman ni saya tak tau pulak macamana nak kenal.

Tok Syeikh berkata
5 Ogos 2010 pada 11.55p08

Akek Sulaiman adalah akik paling baik dalam ketogari Akik.Akik ini khasiat nya banyak.Diantara nya ialah Pengaseh,pendinding,pengerun dan perubatan penyakit dalam.Akik ini paling sukar di temui.Untuk menguji nya memang lah kena seseorang Pakar Batu.Ada cara dan ujian nya, dan bukan lah mudah nak di tulis di dalam Blog kerana ada rahsia yang tersirat !!!!.Cari lah penjual yang betul betul kita percaya dan beli……

Tok Syeikh berkata
6 Ogos 2010 pada 11.55p08

Batu Akik yang terbaik ialah Batu Agaat atau Agate. Di Malaysia ia nya di kenali dengan nama Batu Akik. Sebenar nya tidak sama antara Akik Sulaiman dan Batu Akik Yaman atau Arab.Akik Yaman bermacam warna tetapi banyak yang kuning,separoh kuning,merah pinang masak dan merah.Yang tulen berasal dari India,Persia dan Yaman.

Akik Sutera berwarna Bening,jika kita pandang lama di dalam batu ada benang sutera.
Akik Gading berwarna kuning atau separa kuning,macam gading dan yang terbaik dari Kalimantan atau Helmahera.

Akik Cempaka berwarna merah pinang masak,kuning emas dan yang terbaik berasal dari Bali,Sunda dan Maluku.

KHASIAT AKIK

1.Penolak Racun Ular dan santau.

2.Penolak Kepala RIBUT(Kepercayaan orang Persia)

Tok Syeikh berkata
6 Ogos 2010 pada 11.55p08

Akik Sulaiman jika kita cari dalam bahasa Antarabangsa ialah Batu SULAIMAN.Sebenar nya Akik Sulaiman atau Batu Sulaiman adalah tersendiri.Dan tidak termasuk dalam Katogari Batu Akik.Batu Sulaiman sendiri ada 1700 jenis dan bermacam warna.Sebenar nya JIKA YANG ASLI,BATU SULAIMAN MESTI ADA GAMBAR MASJID.Iaitu lambang masjid.Dan in baru lah di Panggil Batu Sulaiman.Akik dan Batu Sulaiman jauh berbeza.

Batu Sulaiman terbaik ialah bewarna Unggu,bening Terang dan ada garis garis putih dan ada segi tiga bintang….di panggil BATU SULAIMAN WULUNG SEMBAHYANG…Dan ini lah yang paling banyak Khasiat nya iaiaty:

1.Penenteram jiwa dan sanubari.

2.Menjauh kan Angan angan jahat

3.Kecurangan Hati

4.Menuntun ke arah kesolehan..kebaikan

5.Pengaseh

6.Menuntun ke arah kebaikan hati yang jujur,adil dan tekun ibadah kepada ALLAH SWT

7.Mencerdas kan otak dan penerang hati

8.Menerang kan mata,penolak bahaya manusia dan binatang liar juga Ular berbisa.

9.Menjauhkan dari penyakit menular

10.Air rendaman Batu ini bolih menggubat penyakit dan membunoh kuman.

11.Penolak sihir dan syaitan.

DAN BANYAK LAGI KHASIAT NYA…..SANGAT JARANG DITEMUI…

Jenis yang BAIK dari di atas ialah Batu Sulaiman Wulung Air,Sulaiman Wulung Kitab,Sulaiman Wulung Pesta…Semua nya baik dan berkhasiat tetapi tidak melebihi Batu Sulaiman Wulung Sembahyang.
Batu Sulaiman terbaik berasal dari Mesir,Tanah Arab,Pergunongan Himalaya…warana unggu muda dan Majapahit..warna unggu cair….Dikata kan BATU SULAIMAN WULUNG SEMBAHYANG,Di dapati dari Alam Ghaib.

Dan banyak lagi jenis Batu Sulaiman di tulis dalam buku ini, di terang terperinci dan tak tertulis dek saya.Yang saya dapat beri KESIMPULAN SEMUA BATU SULAIMAN BERWARNA BIRU DAN UNGGU.DAN ADA LAMBANG MASJID….JIKA TIADA CIRI INI HANYA LAH…BATU AKIK BIASA !!!!.

Advertisements

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Aked Sulaiman

  1. mutiara berkata:

    permisi ………
    saya punya btu suliman berw putih kebening-beniingan bergaris tali air alhamdulillah dg batu ini saya rendam ke dalam air bs mengobati penyakit …. moho maap saya mau bertanya khasiat lainya apa ya ira-kira pak dapat btu inipun dapatnya dari gaib

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s