Pokok Abanos / Pine Cypress

Pendakian dari Track Ampangan ke Puncak Mahligai Gunung Ledang, laluan ini paling mudah tapi berbisa !!!. Gambar di atas ini di ambil di setengah perjalanan. Pokok yang tinggi berdaun halus seperti Pokok Ru itu ialah Pokok Fine Cypress salah satu specis YANG SAMA,yang di gunakan olih Nabi Noh as untuk membuat BAHTERA NYA.Tapi yang itu tak bolih buat lagi kerana belum cukup umur,baru kirakira 40 tahun.Pokok ini matang pada umur 150 tahun….tapi sudah ada khasiat nya !!!.

Saya dah cuba dan memang berkhasiat. Pokok Fine Cpyrees ,batang nya berwarna kuning keras.Kayu nya berwarna kuning, juga sangat keras mengeluarkan sejenis getah yang bernama Amber.Daun pokok ini serupa Pokok Ru.Perbezaan hanya pada buah nya, buah pokok Ru kecil tetapi Fine Cpyrees besar penumbok kita.Ini yang di tanam di Gunong Ledang. Kata Dr Hisyam Hashim di Gunong Ararat, buah Fine Cpyrees lagi besar. Benih Pokok Fine Cpyrees di Gunong Ledang didatang kan dari Mesir.Tumbohan ini adalah barang larangan di Gunong Ledang.Jadi jangan mengambil apa apa pokok pun di Gunong Ledang. Yang di bolih kan ialah AMBIL GAMBAR sahaja.Khasiat Pokok ini sangat banyak, gisikan jari kita…macam berzikir akan mengeluarkan bunyi yang akan memecahkan telinga Syaitan. Libasan kayu atau tungkat yang di buat dari Pokok ini akan mematah kan kaki syaitan. Sangat banyak khasiat Pokok Fine Cpyrees ini !!!.

Info Tok Syeikh.

Advertisements

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Pokok Abanos / Pine Cypress

  1. Abdullah berkata:

    anda mengatakan ia pokok pine CYPRESS. tetapi dari gambarnya ia kelihatan seperti pokok PINUS CARRIBEA ataupun pokok CHINESE RED PINE.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s