Kelapa Coca de Mer ubat kuat tenaga batin pasangan diraja Britain

SEBAGAI menandakan tamatnya bulan madu selama 10 hari mereka, pasangan Putera William dan Kate Middleton menerima hadiah istimewa – kelapa Coco de Mer, sejenis buah yang dikatakan mampu memberi rangsangan dan kekuatan tenaga batin tambahan.

Di pulau percutian itu, pasangan diraja Britain berkenaan dihadiahkan buah istimewa dalam acara khas. kelapa Coco de Mer menjadi lambang keperkasaan dan kesuburan dalam kebudayaan masyarakat Seychelles.

Melalui lesen khusus, William dan Kate dibenarkan membawa ‘kelapa cinta’ itu keluar dari Seychelles dan pulang ke negara asal mereka.

Buah Coco de Mer itu boleh mencecah berat sehingga 30 kilogram setiap satu dihadiahkan Menteri Luar Seychelles, Jean-Paul Adam, baru-baru ini.

Di Seychelles, kelapa Coco de Mer dianggap sebagai bahan yang mampu memberi kekuatan tambahan untuk tenaga batin dan simbul kesuburan.

Disebabkan pokoknya sukar ditemui dan hanya tumbuh di Pulau Praslin, sebiji Coco de Mer abad ke-19 pernah dilelong sebuah laman sesawang pada harga kira-kira RM1,500.

Ketika berbulan madu baru-baru ini, William, 29, dan Kate, 29, menginap di Pulau Utara, selepas maklumat mengenainya dirahsiakan bagi menghormati privasi mereka selama berada di Seychelles. Mereka menyewa sebuah villa mewah yang mengenakan bayaran RM20,000 untuk satu malam.

Pada awalnya, mereka mahu menginap di sebuah villa lain – disewa pada kadar RM30,000 satu malam – di Hutan Takamaka tetapi terpaksa mengubah fikiran selepas dinasihatkan. Mereka diminta menginap di villa yang sedikit murah atas faktor keselamatan.
Villa indah menghadap Lautan Hindi itu dihiasi pelbagai hasil kraftangan tempatan, selain memiliki bilik mandi terbuka.

Di luar villa, William dan Kate boleh menyegarkan badan dalam kolam air tawar yang dingin di taman peribadi, atau jika mahu, bersiar-siar di kawasan lapang berhampiran.

Bagi mengekalkan suhu yang diingini, villa berkenaan menyediakan kipas siling dan penyaman udara bagi menjamin penghuninya kekal selesa walaupun di luar suhu meningkat sehingga 29 darjah Celsius.

Tidak cukup dengan itu, pasangan pengantin baru berkenaan juga disediakan tukang masak dan pelayan khusus yang bersedia berkhidmat pada bila-bila masa saja.

Untuk ke Pulau Utara, pasangan terbabit menaiki jet peribadi dari rumah mereka di Anglesey, Wales Utara, ke Seychelles pada 10 Mei lalu.

Selepas mendarat di Mahe, Kate dan William dibawa pula menaiki helikopter kira-kira 15 minit untuk ke Pulau Utara.

Menurut sumber, William mengaku kepada pembantunya, pengalaman di pulau peranginan itu amat indah dan luar biasa.

“William melalui pengalaman menyelam terbaik pernah berlaku dalam hidupnya,” katanya.

Ditanya mengapa William memilih Seychelles, sumber itu berkata, pewaris takhta Britain itu tertarik dengan dasar kerajaan menjaga alam sekitar.

Advertisements

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s